nederland

‘OM vervolgt Geert Wilders onterecht’

Door ANP - 23 september 2016

SCHIPHOL (ANP) – Het Openbaar Ministerie vervolgt PVV-leider Geert Wilders onterecht. Dat zei de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, vrijdag tijdens een zitting in de zaak bij de rechtbank in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Knoops verzet zich tegen de vervolging van de politicus om zijn omstreden ‘minder Marokkanen’-uitspraken. Het verweer gaat over de vraag of het OM Wilders wel terecht vervolgt. Als de rechtbank het verweer volgt, gaat het proces niet door.

Wilders wordt berecht om zijn omstreden ‘minder Marokkanen’-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Doctrine

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 in Loosduinen dat Den Haag ,,een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen” moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde ,,minder, minder, minder”. ,,Dan gaan we dat regelen”, reageerde Wilders.

Knoops wijst op een ‘doctrine’ in de Verenigde Staten dat een rechter geen oordeel moet vellen over uitspraken die zijn gedaan in politieke context. De rechter heeft wel de bevoegdheid om dat te doen, maar zou dat niet moeten doen, meent Knoops. De uitspraken waarvoor Wilders wordt vervolgd, horen publieke opinie en kiezers volgens hem te beoordelen.

Oplossingen

Nu wordt van de rechter eigenlijk een oordeel gevraagd over het verkiezingsprogramma van de PVV, stelt Knoops. ,,Een programma dat door bijna een miljoen kiezers wordt omarmd. Dat is inbreken in de eerbied van een politieke partij. Van u wordt een onmogelijke taak verlangd.”

Uit Europese rechtspraak blijkt ook dat de belangen van Wilders als politicus en die van zijn kiezers, zwaarder wegen dan die van anderen zoals het OM en klagers. Het OM heeft zijn functie onvoldoende meegewogen in het vervolgingsbesluit, aldus Knoops. ,,Wilders neemt verantwoordelijkheid en wijst op de gevaren in de samenleving die ook door onderzoek zijn onderbouwd. Hij signaleert zaken die in de samenleving spelen en biedt oplossingen aan.”

Het OM reageert om 15.00 uur.