nederland

Onderzoek rijvaardigheid straks zelf betalen

Door ANP - 21 september 2016

DEN HAAG (ANP) – De duizenden mensen per jaar die een rijvaardigheidsonderzoek moeten ondergaan om hun rijbewijs te behouden, draaien vanaf volgend jaar zelf op voor de kosten. Het kabinet vindt de onderzoeken een kwestie van ,,eigen verantwoordelijkheid” en bouwt de subsidies af, schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag aan de Tweede Kamer.

Tot nog toe betaalde de overheid de onderzoeken naar rijvaardigheid en medische geschiktheid volledig. Maar vanaf 1 januari krijgen alleen mensen die vanwege ,,lichamelijke beperkingen en geestelijke achteruitgang” naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) worden gestuurd voor keuring nog een deel van de kosten vergoed.

De circa 3000 mensen per jaar die door de politie worden aangemeld omdat ze ongeschikt lijken om achter het stuur te zitten, moeten zelf gaan betalen. De prijs is nog niet vastgesteld.