nederland

Onderzoekers MH17 deden Buk-test in Finland

Door ANP - 27 september 2016

HELSINKI (ANP) – Nederlandse en Finse onderzoekers hebben twee jaar geleden in het geheim in Finland proeven met luchtdoelraketten gehouden. Doel van de tests was om vast te stellen wat voor raketten gebruikt konden zijn om vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne neer te halen. Dat heeft de vroegere Finse premier en huidige voorzitter van de defensiecommissie van het Finse parlement, Matti Vanhanen, tegenover de Finse omroep YLE bevestigd.

,,Naar ik heb begrepen werden deze tests uitgevoerd om bewijs of algemene informatie te verkrijgen over de restanten (van afgeschoten raketten)”, aldus Vanhanen, die verder geen details zei te weten.

Volgens De Telegraaf kwam uit de test naar voren dat de Boeing van Malaysia Airlines door een Russische Buk-raket moet zijn neergehaald. Het Finse ministerie van Defensie noch de Finse krijgsmacht wilde daarop reageren.