nederland

Oud-kopstuk Dutchbat sluit zich aan bij claim

Door ANP - 29 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken heeft zich aangesloten bij de claim van meer dan honderd oud-Dutchbatters tegen de Nederlandse staat. De veteranen zouden op een ,,onmogelijke missie” zijn gestuurd.

Advocaat Michael Ruperti laat vrijdag namens Franken weten dat de oud-officier achter de mannen en vrouwen van Dutchbat III staat. Volgens Franken is het bataljon ,,belazerd en opgeofferd” door de Nederlandse regering.

Franken was tijdens de val van de Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995 als majoor de rechterhand van commandant Thom Karremans. Hij is de hoogste militair die zich heeft aangemeld voor de claim. Vorige week oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Franken en Karremans in Nederland terecht niet zijn vervolgd voor hun rol bij de val van Srebrenica.