nederland

‘Piet de Jong was een groot staatsman’

Door ANP - 13 september 2016

DEN HAAG (ANP) – De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag oud-premier Piet de Jong herdacht. Hij overleed in juli op een leeftijd van 101 jaar. Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol noemde De Jong ,,een groots staatsman, die een prominente plek in onze geschiedenis verdient.” Premier Mark Rutte sprak van een ,,innemend en scherpzinnig man”.

De Jong werd in 1967 premier. ,,In een periode van onze vaderlandse geschiedenis waarin vrijwel iedere vorm van autoriteit over de hekel werd gehaald, vond de heer De Jong precies de goede balans tussen loslaten en ingrijpen. Hij toonde zich wendbaar maar koersvast”, aldus de voorzitter van de senaat.

Volgens Rutte was De Jong precies de premier die ons land nodig had in de woelige jaren zestig. Hij zorgde voor een minder gesloten overheid, aldus Rutte. ,,Hij zei ronduit en eenvoudig waar het op stond.”

De Jong volstond in het parlement doorgaans met weinig woorden, aldus Broekers-Knol. ,,Maar de woorden die hij uitsprak waren messcherp, resoluut en vaak met een kwinkslag.”