nederland

‘Politiek, niet de militair gaat over missie’

Door ANP - 16 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Militaire commandanten gaven donderdag in de Tweede Kamer aan graag weg te willen uit Mali. ,,Volgens mij gaan militairen daar niet over maar de politiek”, reageerde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hierop een dag later.

De baas van het Korps Commandotroepen, kolonel Jelte Groen, zei dat zijn manschappen in Mali ,,onder ons niveau” presteren. Ook commandeur Gerhard Polet van het Defensie Helikopter Commando maakte duidelijk dat hij zijn zeven helikopters het liefst snel ziet terugkeren.

Op de vraag of de militairen voor hun beurt spraken, verklaarde Koenders dat dat een zaak is voor de minister van Defensie. Dat ministerie wil dat de vier Apache gevechtshelikopters en drie Chinook transporthelikopters aan het eind van het jaar terugkeren.

Coalitiepartijen VVD en PvdA bereikten onlangs overeenstemming over verlenging van de missie.