nederland

Prepensioengesprekken brandweer worden hervat

Door ANP - 09 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Het overleg over het prepensioen voor brandweerlieden wordt binnenkort hervat. Dat hebben vakbonden FNV en CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag bekendgemaakt. Volgens Bert de Haas van FNV Overheid biedt een deze week gepresenteerd rapport van een verkenner voldoende aanknopingspunten om weer in gesprek te gaan.

De bonden voeren al sinds eind juni actie om hun eisen kracht bij te zetten. De werkgevers willen de leeftijd voor het prepensioen verhogen naar zestig jaar, van de huidige situatie waarin brandweerlieden afhankelijk van het aantal dienstjaren tussen 55 en 59 jaar kunnen stoppen met werken. De leden van de diverse brandweerkorpsen vinden dit onacceptabel gezien de zwaarte van hun beroep.

,,We wachten inmiddels al meer dan een jaar op een fatsoenlijke aanpassing van de regeling voor ons prepensioen”, zegt Jacco Lijftijt, brandweerman uit Utrecht. ,,We hebben een fysiek én mentaal zwaar beroep. Om ons werk professioneel en veilig te kunnen doen, is het niet verantwoord om dit op hoge leeftijd te blijven doen.”

De eerste stap is nu het benoemen van een onafhankelijke voorzitter om de gesprekken te leiden, zei een woordvoerder van de VNG.

De acties van de afgelopen maanden – waarbij alleen nog wordt uitgerukt bij spoedgevallen – gaan door zolang er nog geen overeenstemming is bereikt, maar ze worden niet verhard. De werkgevers en werknemers benadrukken allebei dat de veiligheid van burgers voorop blijft staan, zoals ook de afgelopen maanden het geval was.