nederland

Privacygevoelige info Irakezen op straat

Door ANP - 24 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Privacygevoelige persoonsgegevens van Irakezen die worden uitgezet, zijn onbedoeld op straat beland. Een woordvoerder van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) bevestigt dit zaterdag naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf.

De DT&V onderzoekt nog hoe de informatie precies heeft kunnen uitlekken. De in totaal 23 vreemdelingen zijn voor zover mogelijk geïnformeerd. Ook zijn excuses aangeboden. De Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gesteld.

,,De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) betreurt het zeer dat deze informatie op straat is komen te liggen. Dit had niet mogen gebeuren”, laat de dienst weten.

De Irakezen zijn nog in Nederland. Volgens de DT&V kunnen ze nog wel veilig worden uitgezet. Voor zover bekend is geen informatie over de asielaanvragen uitgelekt, maar gaat het vooral om persoonsgegevens. Die waren nodig om vervangende reisdocumenten aan te vragen.

De informatie stond waarschijnlijk in een document dat door een medewerker zelf was samengesteld. Het is in juni gebruikt bij een presentatie bij de diplomatieke vertegenwoordiging van Irak.

Als uit het onderzoek blijkt dat er maatregelen nodig zijn, dan worden die volgens de DT&V genomen. De dienst benadrukt dat privacygevoelige stukken die niet meer worden gebruikt, door de papiervernietiger moeten worden gehaald.