nederland

Protestoptochten tegen gaswinning Groningen

Door ANP - 24 september 2016

ASSEN (ANP) – Vanuit verschillende plaatsen in Groningen en Drenthe zijn zaterdag protestoptochten op weg gegaan naar het hoofdkantoor van de NAM in Assen om te protesteren tegen de gaswinning die leidt tot aardbevingen.

Vanuit het aardbevingsgebied in Groningen is een stoet van tractoren, auto’s en motoren onderweg naar Assen. Vanuit de stad Groningen is een groep fietsers vertrokken, terwijl binnen de Drentse hoofdstad een groep betogers te voet naar het NAM-kantoor trekt. In totaal gaat het volgens de organisatie om enkele honderden betogers, die rond 14.00 uur aankomen bij het hoofdkantoor aan de Schepersmaat.

De actievoerders proberen dan al springend en met behulp van trilplaten een lokale aardbeving op te wekken. De demonstranten willen zo de NAM laten voelen wat veel Groningers al jaren meemaken.

Heldere boodschap

,,Wij hebben een heldere boodschap aan de NAM: Stop de gaswinning, betaal alle schade en pak je biezen”, aldus Nettie Klompsma van de Coalitie Gasverzet Groningen. Deze coalitie is een bundeling van Milieudefensie en enkele Groningse protestgroepen.

Woensdag protesteerde al een groep Groningers bij een gaswinningslocatie van de NAM in Hoogezand-Sappemeer. Ze klommen over een hek en rolden een spandoek uit met de tekst ‘Samen gas terug’.