nederland

Ralph Tuijn weer aan wal na Rijn-roeitocht

Door ANP - 24 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Na een roeitocht van 850 kilometer over de Rijn, heeft oceaanroeier Ralph Tuijn zaterdag aan het eind van de middag weer voet aan Nederlandse wal gezet. Samen met drie anderen roeide Tuijn een week lang om geld in te zamelen voor de strijd tegen de ziekte MS. Hoeveel geld er is opgehaald, is zaterdag nog niet bekend, omdat de actie nog twee weken doorloopt.

De tocht begon vorige week zaterdag in het Zwitserse Basel en een week later meerde hij weer aan bij het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. ,,Het was een zware tocht”, vertelde hij. ,,Zeker in het begin hadden we heel slecht weer. Ik heb een nacht buiten op de boot in de regen en striemende wind moeten slapen omdat we aan een sluis werden tegengehouden. Dat was echt zwaar.”

Ook het drukke scheepvaartverkeer op de Rijn was een uitdaging, net als de sterke stromingen rond sluizen, bruggen en strekdammen.,,Daardoor hebben we de nodige vertragingen opgelopen”, zei Tuijn. Veel tijd om bij te komen van de zware tocht, heeft hij niet. ,,Ik ga morgen weer aan het werk.”

Ralph Tuijn vestigde vorig jaar met vier ploeggenoten een wereldrecord door in 51 dagen en 17 uur de Atlantische Oceaan over te roeien. In december is hij van plan nogmaals die tocht te ondernemen.