nederland

Regering wil halvering gebruik grondstoffen

Door ANP - 12 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Nederland zou in 2030 de helft minder grondstoffen, zoals mineralen en metalen, moeten gebruiken dan nu door onder meer recycling. In 2050 zouden grondstoffen steeds opnieuw moeten worden gebruikt, waardoor er ook veel minder afval zal zijn.

Deze ambitie uitte minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag in Gemert bij de opening van een fabriek die afval van een champignonkwekerij omzet in compost, brandstof en warmte. Het kabinet wil dat de economie minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Afval moet worden hergebruikt en omgezet in nieuwe grondstoffen en energie. Dit heet een circulaire economie.

,,Dat is niet alleen goed voor ons klimaat, maar levert ook inkomsten en banen op”, aldus Kamp. Nederland is nog sterk afhankelijk van de invoer van grondstoffen.