nederland

Restauratie Gouden Koets mogelijk 1,2 miljoen

Door ANP - 14 september 2016

DEN HAAG (ANP) – De kosten van de restauratie van de Gouden Koets worden voorlopig geraamd op 1,2 miljoen euro. Volgens stalmeester Bert Wassenaar, die het bedrag woensdagmiddag noemde tijdens een persbriefing over Prinsjesdag, is het een eerste schatting, mede gebaseerd op de kosten die eerder zijn gemaakt voor de restauratie van de Glazen Koets.

De Gouden Koets is het afgelopen jaar ontmanteld en de verschillende onderdelen – kast, bok, stoffering en dergelijke – zijn afzonderlijk bestudeerd. In de volgende fase moeten offertes worden gevraagd voor het herstelwerk. Voor de restauratie van de vorig jaar gereedgekomen Glazen Koets was zeven jaar nodig.

Koning Willem-Alexander betaalt de restauratie uit zijn eigen begroting. Minister-president Mark Rutte wilde de Tweede Kamer eerder dit jaar niet vertellen hoeveel de opknapbeurt zou gaan kosten.

De Glazen Koets vervangt dinsdag tijdens Prinsjesdag de Gouden Koets.