nederland

Roemer zet in op zorg

Door ANP - 21 september 2016

DEN HAAG (ANP) – SP-voorman Emile Roemer heeft woensdag het startschot gegeven voor het debat over de begroting van volgend jaar. Zorg is het belangrijkste thema, zo maakte hij direct duidelijk bij het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Roemer hekelde de marktwerking in de zorg. ,,Verspilling van premiegeld is het gevolg.” Volgens hem hebben hebben de zorgverzekeraars in dit systeem veel te veel macht gekregen. Ook is er naar zijn mening hierdoor veel te veel bureaucratie ontstaan.

Hij botste met D66-leider Alexander Pechtold over zijn plan om het eigen risico in de zorg volgend jaar al te verminderen. Pechtold miste financiële onderbouwing van het voorstel, zei hij. ,,Waar vindt u de kaboutertjes die dat gaan betalen?”

Geld kan worden gevonden bij zorgverzekeraars, aldus de SP-leider. ,,Daar ligt 11 miljard op de plank.” Ook kan er volgens hem minstens 1,3 miljard worden verdiend door de aanpak van de bureaucratie in de zorg.