nederland

Rond 1 miljoen bezoekers Open Monumentendagen

Door ANP - 11 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Dit weekend zijn zo’n 5000 monumenten opengesteld voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen en dat heeft naar schatting een miljoen mensen op de been gebracht. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar, heeft de organisatie zondag gemeld. Het thema dit jaar was ‘Iconen en symbolen’.

Er kwamen alleen al 41.000 bezoekers naar Amsterdam. De populairste monumenten waren twee voormalige gevangenissen: de Koepel in Breda en het Huis van Bewaring in Den Bosch, met beiden zo’n 6000 kijkers. Ook veel kijkers waren er voor de Raad van State in Den Haag, de Pieterskerk in Leiden, de Nieuwe Kerk in Delft en de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Het was de dertigste keer dat de Open Monumentendagen werden georganiseerd. Pieter van Vollenhoven, die de Open Monumentendagen opende, zei dat het evenement er in de afgelopen dertig jaar voor heeft gezorgd dat monumenten ,,de lievelingen zijn van gemeenten én publiek”.