nederland

Rutte ziet Wilders als grootste tegenstander

Door ANP - 04 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte ziet Geert Wilders op dit moment als zijn grootste politieke opponent. Dat heeft Rutte zondag gezegd in het programma Zomergasten.

Volgens de VVD-leider is Wilders de politicus die Nederland de verkeerde kant op zou leiden. Rutte vindt dat Wilders angst aanwakkert, maar ook wegloopt voor verantwoordelijkheid. ,,Hij is een wegloper”, aldus Rutte. De premier verwees daarbij naar 2012 toen Nederland in crisis zat en Wilders wegliep bij het kabinet dat op zijn gedoogsteun hing. Daarna waren nieuwe verkiezingen nodig.

Sprekend over Wilders noemde Rutte hem ,,onze blonde vriend” en ,,die man met het gekke programma”.

Toch sloot Rutte Wilders’ PVV ook in Zomergasten niet helemaal uit als coalitiegenoot, na de verkiezingen van maart volgend jaar. De kans dat dit gebeurt acht Rutte wel zeer klein.

Tijdens de uitzending van Zomergasten (NPO2) liet Wilders – overigens al voordat het over hem ging- zelf ook nog even van zich horen. ,,Heel Holland Bakt nu op NPO1”, twitterde hij, waarmee hij de lachers op sociale media op zijn hand kreeg.