nederland

Samsom: liever compromis dan langs de kant

Door ANP - 24 september 2016

EINDHOVEN (ANP) – Het ,,onvervalste linkse geluid” van de PvdA zal de komende tijd meer te horen zijn, zei Diederik Samsom zaterdag tijdens een politieke ledenraad van de PvdA in Eindhoven. Maar hij benadrukte dat hij liever compromissen sluit dan langs de kant blijft staan.

,,Deze keuze tussen vanaf de zijlijn de idealen oppoetsen of op het veld samen met anderen idealen weten waar te maken, dan kies ik zonder meer voor het laatste”, aldus Samsom die een dag eerder zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap officieel had aangekondigd.

Hij zei verder dat de ,,grootste opdracht” is om tegenwicht te bieden aan de ,,verdelers” van de PVV en DENK. Hij noemde de PVV ,,xenofobe haatzaaiers”. Nederland is een land waar iedereen bijhoort, voegde hij eraan toe. ,,Een verbonden Nederland is ons hoogste ideaal.”

Ambitie

Na vier jaar VVD en PvdA aan de macht gaat het volgens hem weer beter met het land. Maar de komende jaren moet er een sprong worden gemaakt. ,,De ambitie moet omhoog.” Er moet meer geïnvesteerd moet worden, de economie moet duurzaam en er moet minder marktwerking in de zorg komen, zei hij.

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft het kabinet een ,,enorme prestatie” geleverd. ,,We hebben wat bereikt, daar kunnen we trots op zijn.” Dijsselbloem steunt Samsom in de strijd om het lijsttrekkerschap.

Samsoms kandidaatstelling was ,,geen vanzelfsprekendheid”. Hij verklaarde na afloop verantwoording te willen afleggen voor het beleid van de afgelopen vier jaar. Hij zei in die tijd nooit te hebben gedacht aan stoppen.