nederland

Schiphol bestaat 100 jaar

Door ANP - 19 september 2016

SCHIPHOL (ANP) – Schiphol bestaat maandag honderd jaar. Het is dan precies een eeuw geleden dat het eerste militaire vliegtuigje landde op de, toen nog, modderige weide van boer Knibbe. Inmiddels is de luchthaven uitgegroeid tot een plek waar jaarlijks meer dan 60 miljoen passagiers voorbijkomen.

Schiphol krijgt verjaardagsbezoek van een hoge gast. Koning Willem-Alexander komt maandagmiddag naar de luchthaven. Hij krijgt een rondleiding en woont de presentatie bij van twee scholieren over hun idee van de luchthaven van de toekomst, de uitkomst van een prijsvraag van wetenschapsmuseum Nemo.

Schiphol mag zich vanaf deze dag overigens Koninklijk noemen, zo werd vorige week bekend. De luchthaven verwacht dit jaar een recordaantal van 63 miljoen passagiers en wil op den duur nog verder groeien naar 80 miljoen reizigers. Hiertoe zijn fikse investeringen in infrastructuur nodig, zei topman Jos Nijhuis vrijdag in een vraaggesprek met het ANP.

Het eeuwfeest wordt verder onder meer gevierd met diverse exposities, in onder meer het Amsterdam Museum en het Aviodrome in Lelystad.