nederland

Schippers reageert niet op premiestijging

Door ANP - 27 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) reageert niet op de aangekondigde zorgpremieverhoging van bijna 10 procent van DSW. ,,Net als vorige jaren zullen we niet steeds op de afzonderlijke premie-bekendmakingen van de zorgverzekeraars reageren. We wachten het af tot alle premies bekend zijn”, liet de bewindsvrouw dinsdagochtend weten.

Toch gaf zij dinsdagmiddag wat meer toelichting. Schippers gaf aan dat zorgverzekeraars een buffer moeten hebben voor slechte tijden maar dat ze niet meer geld achter de hand moeten houden dan nodig is. Ik vind het redelijk dat als de zorgverzekeraar een goed jaar heeft gehad dat hij daar dan ook wat van gebruikt om de premie laag te houden, gaf Schippers dinsdag aan in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw benadrukt dat ook het ministerie van Financiën meerekent bij het ramen van de hoogte van zorgpremie. ,,Sommige mensen denken dat ik dat achter mijn bureautje doe en dat ik dan denk: oh, laat ik de premie dit jaar eens wat lager vaststellen. Dat is niet zo.” Zo wordt gekeken hoeveel de verzekeraars als reserve moeten hebben en hoeveel ze daar boven zitten. ,,Wij denken dat een kleine marge redelijk is en dat verzekeraars niet meteen op het randje van hun reserves hoeven te zitten. Maar alles daarboven rekenen wij terug in de premie.”

Traditiegetrouw maakt zorgverzekeraar DSW als eerste de nieuwe premie bekend. Die stijgt met 9,25 euro per maand. Bij de presentatie van de begroting van haar ministerie ging de minister vorige week nog uit van een verhoging van 3,50 euro. Zorgverzekeraars plaatsten toen al twijfels bij die raming.