nederland

Staking legt deel openbare leven Curaao plat

Door ANP - 15 september 2016

WILLEMSTAD (ANP) – Een door alle vakbonden ondersteunde algehele staking heeft grote gevolgen voor het openbare leven op Curaao. De staking is donderdag ingegaan. Scholen zijn dicht, veel wijken zitten zonder stroom en een deel van de winkels heeft de deuren gesloten.

De grote staking vloeit voort uit een langlopend conflict tussen werknemers op het terrein van de Isla-raffinaderij‎ en de aannemers voor wie zij werken. Hun onenigheid leidde begin september al tot een staking.

De werknemers eisen een salarisverhoging. Minister-president Ben Whiteman noemt de strijd van de werknemers legitiem en stelt dat ze onder zware omstandigheden werken voor weinig‎ geld. Hij vergeleek het met moderne slavernij. De overheid zegt echter niets te kunnen doen, behalve bemiddelen bij onderhandeingen tussen de aannemers en de vakbonden.

Met de algehele staking willen de bonden druk zetten op die onderhandelingen.