nederland

Supporter hoort straf voor ‘stroppop’ Vermeer

Door ANP - 07 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Ajax-aanhanger Ferdi T. (27) uit Wageningen hoort woensdag welke straf hij krijgt voor de belediging en bedreiging van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer. T. hing op 7 februari in de Arena tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord een bruine opblaaspop aan een strop over de reling van ‘sfeervak’ 410.

Op het witte shirt stond aan de ene kant de tekst ‘Vermeer 1’. Aan de andere kant stond ‘NSB’. Vermeer, jarenlang doelman van Ajax, stapte aan het begin van het vorig seizoen over naar de grote rivaal uit Rotterdam.

De supporter moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft een werkstraf krijgen van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De aanklager wil dat de man ook een gebiedsverbod van drie jaar voor de Amsterdam Arena krijgt.

De publieke verontwaardiging na de actie – die gepaard ging met kwetsende teksten en spreekkoren – was groot. Vermeer deed aangifte.

T. vindt het terecht dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden, maar benadrukte voor de rechter wel dat het om een uit de hand gelopen grap ging. Zijn advocaat vraagt vrijspraak. T. kreeg immers al een stadionverbod van drie jaar van Ajax.