nederland

Thaise vervolging Van Laarhoven door verzoek

Door ANP - 12 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Nederlandse rechtshulpverzoek aan de Thaise autoriteiten over ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven leidde tot diens vervolging in Thailand. Het was de directe aanleiding.

Dat erkent minister Ard van der Steur van Justitie maandag in een antwoord op een reeks vragen van verontruste Tweede Kamerleden. Zij willen het naadje van de kous weten over de gang van zaken rond Van Laarhoven. Hij werd door een Thaise rechtbank tot ruim 100 jaar cel veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet.

Thailand zou het rechtshulpverzoek alleen hebben kunnen uitvoeren op grond van een eigen onderzoek, aldus Van der Steur. Nederland gaf Thailand in juli 2014 in overweging zo’n onderzoek te starten. Er is niet verzocht om de aanhouding van Van Laarhoven, benadrukt de minister.