nederland

The Paradise Suite grote winnaar NFF

Door ANP - 30 september 2016

UTRECHT (ANP) – De film The Paradise Suite is vrijdag de grote winnaar geworden van de 36 editie van het Nederlands Filmfestival (NFF) in Utrecht. Het drama van Joost van Ginkel kreeg het Gouden Kalf voor beste Nederlandse film. Ook kreeg het een kalf voor beste scenario. De prijs voor beste mannelijke hoofdrol ging naar Issaka Sawadogo, die in The Paradise Suite een stripper annex rozenplukker speelt.

Hannah Hoekstra ging er vandoor met het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol. In de film De Helleveeg, naar het boek van A.F.Th. van der Heijden over een Brabantse familie in de jaren vijftig van de vorige eeuw, speelt ze het buitenbeentje Tiny.

Grote verliezer was Publieke werken. De filmbewerking van het boek van Thomas Rosenboom had tien nominaties maar kreeg uiteindelijk geen enkel Gouden Kalf.

Anneke Blok

Actrice Anneke Blok kreeg het Gouden Kalf voor beste vrouwelijke bijrol in De Helleveeg. Marcel Hensema kreeg de prijs voor beste mannelijke bijrol voor zijn prestatie in de film Knielen op een bed violen.

De beeldjes voor beste regie, beste sounddesign en beste muziek gingen naar Beyond Sleep, gebaseerd op het boek Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans.

Filmcultuur

Alex en Marc van Warmerdam kregen het Gouden Kalf voor de filmcultuur. Onder de andere winnaars zijn Frank van den Eeden (beste camera in Full Contact) en Bon Bini Holland van producent Maarten Swart (Gouden Kalf van het publiek).

De feestelijke avond in het Utrechtse Beatrixtheater vormde de afsluiting van het Nederlands Film Festival, dat de afgelopen tien dagen in Utrecht plaatsvond.