nederland

‘Utrechtse serieverkrachter’ blijft zwijgen

Door ANP - 26 september 2016

ARNHEM (ANP) – Gerard T., die bekendstaat als de Utrechtse serieverkrachter, blijft zwijgen. Hij gaf bij de rechtbank al op geen enkele vraag antwoord en volhardt in die houding in zijn beroepszaak bij het gerechtshof in Arnhem.

De 53-jarige man werd maandag op bevel van het hof opgehaald uit de gevangenis in Vught. De leden van het hof vinden de zaak volgens de voorzitter zo belangrijk dat zij de verdachte graag in de ogen wilden kijken en zijn reactie wilden zien op dingen die over hem worden gezegd.

De verdachte hoorde de slachtofferverklaring van de eerste vrouw die hij overweldigd zou hebben. ,,Ik ontsnapte door vrijwel naakt in een sloot te springen. Het was de moeilijkste en vreselijkste dag tot nu toe in mijn leven”, las de advocaat van deze vrouw voor. De vrouw heeft bijna twintig jaar moeten strijden om ,,een redelijk leven” terug te krijgen. Haar promotie ging niet door en ze moest jarenlang in therapie. Ze kon niet in Nederland blijven wonen zolang de serieverkrachter niet was gepakt. Pas sinds de politie hem in 2014 oppakte komt ze weer met plezier over uit de Verenigde Staten.

Vaart maken

T. hoorde het relaas onbewogen aan. Omdat hij verder ook niet van plan is iets te zeggen, stuurde het hof hem na een uurtje terug naar de gevangenis.

De man uit Nieuwegein kreeg van de rechtbank zestien jaar celstraf voor vier verkrachtingen in 1995, 1996 en 2001. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van nog achttien zedenzaken, maar heeft daarvoor niet voldoende bewijs T. meent dat hij geen eerlijk proces heeft gehad en ging daarom in beroep.

Het hof wil vaart maken met de zaak, die al een poosje sleept. Zowel de verdediging als het Openbaar Ministerie kregen een tik op de vingers omdat ze onnodige vertraging zouden veroorzaken. Op 19 of 20 december komt het OM met de strafeis tegen de Utrechtse serieverkrachter. Uiterlijk in januari 2017 wil het hof klaar zijn.