nederland

‘Verdachte gevangenismoord psychotisch’

Door ANP - 26 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Johannes (Jan) R. is volledig ontoerekeningsvatbaar, psychotisch en moet lang en intensief behandeld worden, oordelen psychiaters die hem in opdracht van de rechtbank hebben onderzocht. R. staat maandag in Den Haag terecht voor het op gruwelijke wijze doden van de 82-jarige Elbert Geveke.

Hij deed dat september vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer, waar hij in voorlopige hechtenis zat voor onder meer een gewelddadige scooterdiefstal en het stalken van musicalster Chantal Janzen.

De 26-jarige R. forceerde op die bewuste zondagmiddag het slot van de celdeur van Geveke door een ringetje van een drinkflesje te gebruiken. Hij sloeg en schopte de bejaarde man vervolgens en stak hem met een mes. Ook bond hij hem vast. Een agent die naar de steekpartij was geroepen verklaarde dat R. ,,een bizarre” indruk maakte. ,,Hij zag eruit als een beest.”