nederland

Verdediging Holleeder wil deal zus en OM zien

Door ANP - 02 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De verdediging van Willem Holleeder wil inzage in de deal die Sonja Holleeder in het verleden met het Openbaar Ministerie (OM) sloot over de criminele erfenis van haar echtgenoot en Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Ook willen de advocaten van de ‘topcrimineel’ dat de rechtbank bepaalt dat Sonja Holleeder zich tijdens de getuigenverhoren over deze zaak niet meer mag beroepen op haar zwijgrecht. Dit bleek vrijdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in het proces tegen Holleeder.

Het OM vervolgt Holleeder voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks onderwereldmoorden, waaronder die op Van Hout. Eerder dit jaar kwam daar het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij. De zaak tegen Holleeder is deels gebouwd op verklaringen die zijn zussen samen met zijn ex Sandra den Hartog over hem hebben afgelegd.

In de zaak blijken de ondervragingen van de zussen Holleeder sinds de zomer in een impasse beland. Sonja Holleeder beriep zich bij de eerste ondervraging door de nieuwe advocaten van haar broer – Sander Janssen en Robert Malewicz – vrijwel direct op haar verschoningsrecht. Haar raadsman liet kort daarop weten dat ook zus Astrid geen antwoord zou geven op vragen.

Hindernissen

Uit de paar antwoorden die Sonja Holleeder volgens hen nog wel gaf, hebben de strafpleiters opgemaakt dat zij ,,eerder op onderdelen niet de waarheid heeft verteld’. Beide raadslieden denken dat de zussen vanwege een financieel belang niet meewerken. Om alle hindernissen weg te nemen, vinden zij dat het OM hen moet garanderen dat zij in de zaak rond de erfenis van Van Hout niet meer worden vervolgd.

Volgen Malewizc is het voor een eerlijk proces ,,van groot belang” dat de zussen in de kwestie kunnen worden ondervraagd. ,,Als ze in deze zaak onwaarheden hebben verteld, dan kan dat ook iets zeggen over de waarde en betrouwbaarheid van de rest van hun verklaringen.”

Geen bal

Het OM peinst er vooralsnog niet over de transactieovereenkomst met Sonja Holleeder vrij te geven. ,,Die gaat de verdachte geen bal aan”, zei aanklaagster Sabine Tammes.

De rechtbank beslist dinsdag. Op 30 november gaat het proces verder.