nederland

Vicepremier Asscher huldigt paralympiërs

Door ANP - 21 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Vicepremier Lodewijk Asscher heeft woensdagmiddag in de Grote Kerk in Den Haag de Nederlandse medaillewinnaars van de Paralympische Spelen in Rio gehuldigd.

,,Jullie hebben er kei- en keihard voor gestreden. Bloed, zweet en trainen. Namens het hele kabinet en heel Nederland bedankt voor de mooie sportmomenten en de enorme medailleoogst”, zei Asscher onder meer in een toespraak.

Alle ‘nieuwe’ goudenmedaillewinnaars kregen een koninklijke onderscheiding. Ze zijn nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Staatssecretaris Martin van Rijn (Sport) speldde de versierselen op. De goudenmedaillewinnaars die vanwege de vorige Spelen in Londen al zo’n onderscheiding hadden gekregen, ontvingen een beeldje als blijk van waardering.

Rutte

De paralympische ploeg pakte in Rio 62 medailles: 17 keer goud, 19 keer zilver en 26 keer brons. Daarmee werd Nederland zevende in het medailleklassement.

Premier Mark Rutte zou woensdag bij de huldiging zijn, maar moest op het laatst afzeggen vanwege de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Hij heeft de atleten uitgenodigd een andere keer langs te komen op het Catshuis.

Koning

De medaillewinnaars gaan woensdagmiddag ook nog langs bij koning Willem-Alexander en prinses Margriet op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Dinsdag werden alle sporters van de Paralympische Spelen in TivoliVredenburg in Utrecht gehuldigd. Het was de eerste keer dat het paralympische team met een publieke huldiging werd onthaald.