nederland

Vliegtuigbommen in IJsselmeer ontmanteld

Door ANP - 07 september 2016

JOURE (ANP) – De vier bommen van het oorlogsvliegtuig op de bodem van het IJsselmeer worden donderdag ontmanteld. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verwijdert ter plekke de ontstekers, waarna de bommen volgende week op het vaste land gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. Tijdens de demontage wordt het gebied in het IJsselmeer ontruimd en geldt een vliegverbod.

Sinds twee weken wordt gewerkt aan de berging van de bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. De R1322 Vickers Wellington Mark Ic van het Poolse 305 RAF Squadron, met een volledig Poolse bemanning, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten boven het IJsselmeer.

Tijdens de berging, die nog maximaal twee weken in beslag neemt, zijn onder meer stoffelijke resten van de bemanning aangetroffen. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg draagt zorg voor de identificatie.