nederland

Wetenschappers vragen om 1 miljard extra

Door ANP - 15 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Universiteiten, ondernemers en onderzoekers, verenigd in de Kenniscoalitie, vragen de overheid om structureel 1 miljard euro per jaar extra voor wetenschappelijk onderzoek. Het geld is nodig voor het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals het overstappen van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen en het gebruik van ‘Big Data’.

Ook op het gebied van veiligheid, duurzame productie van voedsel, water en infrastructuur zijn extra investeringen nodig. Volgens de partijen zijn de onderzoeksbudgetten sinds 2010 met zo ’n 25 tot 30 procent gedaald.

De coalitie bestaat uit onder meer onderzoeksinstituut TNO, de vereniging van universiteiten VSNU, de Vereniging Hogescholen (VH), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.