nederland

A2 iets milieuvriendelijker door led-lampen

Door ANP - 12 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De A2 is met zijn twaalf rijstroken niet bepaald milieuvriendelijk te noemen, maar de snelweg wordt tussen Holendrecht en Maarssen wel iets ‘groener’. Rijkswaterstaat vervangt alle verlichting op dat traject door ledlampen. Daarmee wordt het de breedste snelweg ter wereld die met ledlampen wordt verlicht.

De ledlampen gebruiken 310 watt, terwijl de oude lampen 440 watt waren. Daardoor verwacht Rijkswaterstaat een energiebesparing van 241.600 kilowattuur per jaar, wat neerkomt op het jaarverbruik van 73 huishoudens. Zodoende vermindert de CO2-uitstoot met 38 procent.

Wat ook scheelt: ledlampen gaan langer mee, waardoor er minder onderhoud nodig is. Bovendien verbetert het zicht voor automobilisten erdoor, stelt de wegbeheerder.