nederland

ANWB wil strengere handhaving op snelweg

Door ANP - 01 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De ANWB wil dat de politie-Porsches op de snelweg terugkeren om strenger de regels te handhaven. Met name door concentratieverlies onder automobilisten ontstaan te veel ongelukken, wat weer tot files leidt.

,,Iedereen doet maar wat op de snelweg, omdat men weet dat de pakkans te verwaarlozen is. Automobilisten bellen, lezen, scheren zich, tutten zich op en weet ik wat al niet. Allemaal zaken waardoor de concentratie verslapt en er te pas en onpas ongelukken ontstaan”, zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen in De Telegraaf. „Iedereen die wat vaker op de weg zit, weet precies wat ik bedoel en zal hetzelfde constateren.”

De bond ziet de filecijfers weer stijgen en iedere dag ontstaan er een paar files door ,,dat soort fratsen”. Van Bruggen: ,,Nu weten wij uit ervaring dat alleen een campagne om dat gedrag te veranderen nauwelijks helpt. Alleen stringente handhaving, zichtbare observatie en staandehoudingen bieden soelaas, zo denken wij. Vandaar onze oproep om de politie weer een hoofdrol te geven op de weg”.

De Nationale Politie herkent de klachten van de ANWB, maar denkt niet dat er op korte termijn iets verandert. „Verkeer staat niet op de topprioriteitenlijst die wij hebben gekregen van de minister”, reageert de politie in de krant.