nederland

Bonden geschokt door banenverlies ING

Door ANP - 03 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De bonden reageren geschrokken op het grote banenverlies bij ING. De reorganisatie zal ,,niet echt goed vallen bij onze achterban”, reageerde FNV-bestuurder Gerard van Hees op de door het financiële concern bekendgemaakte plannen. ,,Ontzettend heftig”, aldus Reinier Castelein van De Unie.

,,De afgelopen jaren is ING natuurlijk al behoorlijk gekrompen. Ze gaan door, terwijl de winstcijfers behoorlijk zijn”, aldus FNV’er Van Hees. De bond gaat met ING in gesprek om het aantal gedwongen ontslagen zo beperkt mogelijk te houden.

Castelein van De Unie is naar eigen zeggen geschrokken van de omvang en dacht zelf dat er tussen de 1000 en 1500 banen geschrapt zouden worden. Volgens Castelein is het leed nog niet geleden in de financiële sector. ,,Hoe strakker ING gaat zitten als digitale bank; de rest zal erachteraan moeten hollen. ING is wat mij betreft de slachtbank van Nederland geworden.”

Kritisch

CNV Vakmensen reageert eveneens kritisch. ,,De reorganisaties in de financiële sector buitelen over elkaar heen. Het maakt de mensen boos en onzeker. De kans op een grote reorganisatie in de bankensector is inmiddels groter dan op een aardbeving in Groningen”, aldus bestuurder Ike Wiersinga.

Volgens Wiersinga lijkt de reorganisatie vooral bedoeld om aandeelhouders tevreden te stellen. ,,Maar het werken bij en met een bank draait ook om vertrouwen en emotie. Of de klanten hier beter van worden is nog maar de vraag, en voor de medewerkers is het al helemaal niet goed. Ik denk ook niet dat dit de bedoeling was van Wouter Bos, toen hij ING met overheidsgeld overeind hield.”