nederland

Celstraf voor aanbieder nep-Van Gogh

Door ANP - 18 oktober 2016

ZWOLLE (ANP) – Een man (58) uit Wanneperveen heeft negen maanden cel gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij een nepschilderij wilde verkopen waarvan hij beweerde dat het van Vincent van Gogh was. Hij gebruikte daarvoor vervalste brieven en een vals echtheidsonderzoek van het Van Gogh Museum. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij ‘De Oogst’, een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum.

Het schilderij werd internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen is interesse getoond voor het werk. Om de echtheid van het schilderij aan te tonen maakte de oplichter gebruik van de valse documenten.

Het balletje kwam aan het rollen nadat een tussenpersoon aangifte had gedaan. Hij had het nepwerk aangeboden gekregen.

Volgens de rechtbank in Zwolle is dit een ,,ernstige vorm van misleiding”. Die kan leiden tot een enorme reputatieschade voor het Van Gogh Museum en kunsthandelaren. ,,Alleen maar om er financieel beter van te worden heeft de man zo ernstig afbreuk gedaan aan de waarde van documenten van een toonaangevend en respectabel museum.”