nederland

Delftse held wijst op belang zelfverdediging

Door ANP - 13 oktober 2016

DELFT (ANP) – Een horrorclown die het in Delft voorzien had op een jongen van veertien is woensdagavond zelf belaagd. De tiener was met zijn jongere broertje in de Theresiastraat de honden aan het uitlaten toen ze werden lastiggevallen door iemand met een clownsmasker en een rode pruik op. De 14-jarige Luc, die al bijna tien jaar aan zelfverdedigingssport doet, gaf de clown vervolgens enkele rake klappen.

,,Ik zag hem aankomen en zei tegen mijn broer: ‘ga jij met de honden naar huis, ik los het hier wel op’. De dader is volgens de jonge Delftenaar een man van 1,80 meter met een zware stem. ,,Ik ga je pakken, zei hij, en begon te slaan.” Toen Luc gericht terugsloeg, droop de terrorclown af. De jongen, wiens vader een sportschool heeft in Vlissingen: ,,Verdedigingssport is echt belangrijk, dat zie je maar weer. Ik weet niet hoe het anders was afgelopen.”

Voor zover bekend is het in Nederland voor het eerst dat een horrorclown ‘een koekje van eigen deeg’ krijgt. De dader is spoorloos. Vermoedelijk is hij gewond geraakt. De jongen en zijn moeder hebben geen aangifte gedaan en zijn dat ook niet van plan.

Het fenomeen horrorclown, ook wel killerclown genoemd, bestaat al een tijdje in de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië. De laatste dagen doken op meerdere plaatsen in Nederland horrorclowns op, onder meer in Almere, Arnhem en Oss.

In Rotterdam is woensdagavond een killerclown samen met een vriend opgepakt. Op de Rietdijk in de wijk Charlois grepen agenten in nadat een clown met ,,iets wat leek op een vleesmes” voorbijgangers had laten schrikken. De vriend liep met een camera rond om de boel te filmen. Het toestel is in beslag genomen. De verdachten zijn Rotterdammers van 21 en 23 jaar.

McDonald’s haalde woensdag de clown Ronald McDonald weg uit de Nederlandse filialen. Eerder deed de fastfoodketen dat al in de Verenigde Staten. Het bedrijf vindt het vanwege de kwaadaardige soortgenoten nu niet gepast om de clown te laten zien in de filialen.