nederland

Deur dicht vergroot overlevingskans bij brand

Door ANP - 27 oktober 2016

BEVERWIJK (ANP) – De Nederlandse Brandwonden Stichting roept mensen op hun binnendeuren te sluiten als ze ’s nachts gaan slapen. Uit een praktijkproef is gebleken dat dit bewoners ruim twee keer zoveel tijd geeft om te vluchten bij een brand.

Volgens recente cijfers laat echter zo’n 40 procent van de Nederlanders de binnendeuren open voor de huisdieren of om de kinderen beter te horen. Het thema ‘Hé doe de deur dicht’ is daarom een van de belangrijkste speerpunten bij de Landelijke Brandpreventieweken.

Bij een brand met open deuren is er na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer. Bij gesloten deuren is dat meer dan 10 minuten. Dat is volgens het onderzoek levensreddende tijdwinst die nodig is om veilig te vluchten en gered te worden.

Naast het sluiten van de binnendeuren is het plaatsen van hoorbare rookmelders volgens de Brandwonden Stichting van groot belang.