nederland

Duizenden demonstreren tegen handelsverdragen

Door ANP - 22 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – Een demonstratie tegen de handelsverdragen TTIP en CETA heeft zaterdag zo’n 8000 mensen op de been gebracht in Amsterdam. Dat meldde de organisatie naar eigen zeggen na overleg met de politie. De manifestatie is een initiatief van onder meer de Consumentenbond, de FNV, Greenpeace, Milieudefensie en consumentenorganisatie foodwatch.

De demonstranten komen volgens de organisatie uit alle geledingen van de samenleving, van boeren uit de Achterhoek tot kunstenaars uit Terneuzen. De actiemiddag begon met toespraken, waarna een protestoptocht begon vanaf het Museumplein. Daarbij rijden ook enkele tractoren mee. Rond 16.30 uur wordt de manifestatie afgesloten.

De handelsverdragen tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en tussen de EU en de Verenigde Staten (TTIP) zijn omstreden. Tegenstanders zijn bang dat ze leiden tot een verlaging van de normen voor voedselveiligheid en het milieu en tot stijgende werkloosheid en aantasting van rechten van werknemers.