nederland

Duizenden demonstreren tegen handelsverdragen

Door ANP - 22 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – Een demonstratie tegen de handelsverdragen TTIP en CETA heeft zaterdag in Amsterdam zo’n 8000 mensen op de been gebracht. Dat meldde de organisatie naar eigen zeggen na overleg met de politie. De manifestatie is een initiatief van onder meer de Consumentenbond, de FNV, Greenpeace, Milieudefensie en consumentenorganisatie foodwatch.

De demonstranten kwamen volgens de organisatie uit alle geledingen van de samenleving, van boeren uit de Achterhoek tot kunstenaars uit Terneuzen. De actiemiddag begon met toespraken, waarna een protestoptocht begon vanaf het Museumplein en daar ook weer eindigde. Daarbij reden ook enkele tractoren mee. Rond 16.30 uur werd de manifestatie afgesloten.

De organisatie is tevreden over de opkomst. ,,Mensen zien de urgentie in om in actie te komen.” Voor zover bekend is alles rustig verlopen.

De handelsverdragen tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en tussen de EU en de Verenigde Staten (TTIP) zijn omstreden. Tegenstanders zijn bang dat ze leiden tot een verlaging van de normen voor voedselveiligheid en het milieu en tot stijgende werkloosheid en aantasting van rechten van werknemers.