nederland

Erven Koenigs geven kunst en eisen terug

Door ANP - 18 oktober 2016

ROTTERDAM (ANP) – Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een portret gekregen van Franz Koenigs (1881-1941) van de hand van Alfred Jensen. Het museum kreeg dit van een deel van de familie Koenigs. De schenking komt in de week waarin andere erven van Koenigs juist een procedure beginnen om kunst uit de Koenigscollectie terug te krijgen van Boijmans.

Volgens die claim, die woensdag officieel op ‘de rol’ van de rechtbank in Rotterdam komt, moet Boijmans honderden tekeningen teruggeven. Het gaat om werken van onder anderen Rembrandt, Dürer en Fra Bartolommeo, de Italiaanse kunstenaar-monnik aan wie Boijmans nu een grote expositie wijdt.

De vraag van de eisers is of Boijmans de werken in 1935 in bruikleen ontving of dat het museum ze uiteindelijk kreeg van ondernemer en verzamelaar Daniël van Beuningen, die ze zou hebben gekocht en aan het museum zou hebben geschonken.