nederland

Grote brand bij chemisch bedrijf Amsterdam

Door ANP - 23 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – Bij Chemtura in Amsterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. De brand ontstond rond half 3 in de nacht van zaterdag op zondag nadat een tank met afvalwater explodeerde en in brand vloog. De oorzaak van de explosie is onbekend. Er zijn geen gewonden gevallen. Rond half zes had de brandweer de brand onder controle. Het scheepvaartverkeer is weer vrijgegeven.

Eerder ging de brandweer er nog vanuit dat de brand bij tanks met een zeer brandbare stof woedde. Die stof zou niet te blussen zijn met water, maar alleen door het vuur af te dekken met droog zand. Volgens een woordvoerder is na verder onderzoek gebleken dat de brand in een ruimte ernaast woedt. De tanks zijn wel warm geworden. “Wat er precies in de watertank zit is onduidelijk, maar deze brand is waarschijnlijk gewoon met water te blussen. Omdat de brand bij een chemisch bedrijf woedt, zijn we uitgegaan van het ergste en snel opgeschaald. Er liggen bij een chemisch bedrijf altijd allerlei aanvalsplannen klaar.” Welke chemische stof precies in de tanks zit, wil de brandweer niet zeggen.

Meerdere brandweerploegen zijn met groot materiaal ingezet om de brand bij het chemisch bedrijf in het Westelijk Havengebied te blussen. Een politiehelikopter is ingezet om een goed beeld van de situatie te krijgen.