nederland

Helikopters mogelijk toch langer in Mali

Door ANP - 06 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma in Mali wordt met een jaar verlengd. Het kabinet gaat hier vrijdag mee akkoord, meldden ingewijden aan het ANP. Tussen de tweehonderd en driehonderd militairen blijven in het Noordwest-Afrikaanse land.

Aanvankelijk was het plan om de Nederlandse helikopters (vier Apache gevechtshelikopters en drie Chinook transporthelikopters) aan het eind van 2016 terug te halen. Maar vermoedelijk blijven ze een paar maanden langer om de Verenigde Naties tijd te gunnen om de vervanging goed te regelen.

Duitsland en Canada worden genoemd als kandidaten om helikopters voor deze missie te leveren als Nederland stopt. Voor het kabinet is het cruciaal dat de helikopters worden vervangen. Geen missie zonder helikopters, stelt een bron.

Mislukte staat

Op dit moment zijn nog zo’n 375 Nederlandse militairen in Mali. De meesten zijn gelegerd in het noordelijke Gao. Nederland doet sinds april 2014 mee aan de missie die stabiliteit en veiligheid moet brengen in het land. Het kabinet wil voorkomen dat Mali een ‘mislukte staat’ wordt zoals Libië.

Nederlandse commando’s en mariniers vergaren en analyseren informatie. Die taak blijven ze ook volgend jaar uitvoeren.

Omstandigheden

Zowel de bevelhebber van de commando’s als van de helikopters gaf vorige maand in de Kamer aan graag te willen vertrekken uit Mali. Het Defensie Helikopter Commando zit door de vele uitzendingen met een tekort aan technisch personeel. Ook kunnen de vliegers onvoldoende trainen door de inzet in Mali en slijt het materieel sneller door de zware omstandigheden in het land.