nederland

Kabinet zoekt langer naar oplossing verdrag

Door ANP - 31 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet neemt ,,in het landsbelang” langer de tijd om een oplossing te zoeken voor probleem met het Oekraïne-verdrag. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Tweede Kamer wilde voor dinsdag 1 november weten hoe het kabinet omgaat met de uitslag van het referendum van april. Toen keerde een meerderheid van de stemmers zich tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne.

Het kabinet wil langer gaan onderhandelen in Brussel. Medio volgende maand tijdens een nieuwe Europese top moet er dan duidelijkheid zijn. Het kabinet zoekt een juridisch bindende oplossing goedgekeurd door de Europese staats- en regeringsleiders.

De afgelopen tijd heeft het kabinet veelvuldig overlegd met oppositiepartijen D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Hun steun is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.