nederland

Kamer roept brievenbusfirma’s op matje

Door ANP - 11 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – In de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking worden onder meer brievenbusfirma’s naar de Tweede Kamer geroepen. De Kamer besloot dinsdag tot een zogenoemde parlementaire ondervraging of mini-enquête. Dat is de eerste keer.

De parlementaire ondervraging is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord.

Het onderzoek komt er op aandringen van regeringspartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks. Zij willen ,,de onderste steen boven”. Ze reageren op de recente onthullingen over grootschalige belastingontwijking en -ontduiking (Panama Papers).

De partijen willen trustkantoren en brievenbusmaatschappijen horen, net als adviseurs die constructies bedenken waarmee rijke particulieren hun vermogen wegsluizen en belasting ontduiken.