nederland

Kamer: Wiebes had geen controle bij fiscus

Door ANP - 13 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) was als hoofdverantwoordelijke de controle kwijt bij de spraakmakende riante afvloeiingsregeling voor de Belastingdienst. Hij hield onvoldoende toezicht, was vaak niet op de hoogte van de besluitvorming en greep te laat in.

Dat keiharde verwijt kwam donderdag van een brede oppositie tijdens een urenlang debat in de Tweede Kamer. Voor de kwestie was drie uur uitgetrokken, maar het overleg moest aanzienlijk worden verlengd door de vele vragen.

Wiebes trok het boetekleed aan. Hij erkende dat het hele proces niet ,,beheerst” is verlopen. ,,Ik ben hier overduidelijk afgeweken van mijn eigen principes. Ik had harder moeten sturen dan ik heb gedaan.” Hij noemde het extra pijnlijk omdat het uitgerekend bij de Belastingdienst is gebeurd.