nederland

‘Klimaattop legt kiem voor CO2-daling’

Door ANP - 26 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Met een veertiental initiatieven is op de Nationale Klimaattop in Rotterdam woensdag de kiem gelegd voor verdere vermindering van de CO2-uitstoot, aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Volgens een onderzoek van bureau Ecofys zullen de afspraken ertoe leiden dat in 2030 de uitstoot van kooldioxide met 17,6 megaton wordt teruggedrongen, wat overeenkomt met de CO2-uitstoot van 2,2 miljoen huishoudens.

Een belangrijke bijdrage komt van een kleine honderd gemeenten, een aantal provincies en milieuorganisaties die wijken willen ontwikkelen waar geen gas meer wordt gebruikt. Een andere grote bijdrage moet komen van afspraken tussen overheid en bedrijven over energiebesparing.

Aan de top namen meer dan 1700 vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en milieuorganisaties deel. ,,We hebben vandaag laten zien dat als we met zijn allen onze krachten bundelen, we heel veel kunnen bereiken. Het komt er nu op aan om door te pakken, de afspraken daadwerkelijk te gaan uitvoeren en de CO2-uitstoot drastisch te beperken”, verklaarde staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

Kritiek

Voorafgaand aan de top was er nog kritiek van het bedrijfsleven op het Nederlandse energiebeleid. Dat is volgens zo’n veertig bedrijven waaronder Shell, Schiphol en Rabobank, te versnipperd en te veel gericht op de korte termijn. Ze pleiten onder meer voor het opstellen van een klimaatwet en een aparte minister voor economie, klimaat en energie.

De bijeenkomst in de voormalige Van Nellefabriek was een nationaal vervolg op de historische klimaattop eind vorig jaar in Parijs. Toen is door bijna tweehonderd landen afgesproken om door reductie van de CO2-uitstoot de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius te beperken.