nederland

‘Koning wist niet van compensatie belasting’

Door ANP - 14 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Koning Willem-Alexander heeft zelf geen weet van de vermeende compensatie die hij zou krijgen voor de belasting die hij betaalt over het rendement van zijn vermogen. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Ook prinses Beatrix is niet op de hoogte van de regeling. ,,Net als ik willen zij graag zo snel mogelijk weten hoe dit precies zit”, aldus Rutte.

RTL Nieuws onthulde maandag dat in de jaren zeventig in het diepste geheim afspraken werden gemaakt. De compensatie zou zijn verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.

,,Ik heb natuurlijk de koning gevraagd ‘weet u er iets van?’ Hij zegt: ik weet er niks van, mijn moeder weet er niks van”, zei Rutte. Hij heeft woensdag met koning Willem-Alexander over de kwestie gesproken.

Het is zeer uitzonderlijk dat een premier iets naar buiten brengt over een onderhoud met de koning. Het uitzoeken van de kwestie neemt veel tijd in beslag ,,en intussen blijft er een soort sfeer hangen alsof de Nederlandse regering inclusief de koning hiervan op de hoogte zou zijn”, zei Rutte later tegen de NOS. In het ,,kader van de transparantie” is daarom besloten de opmerking van de koning naar buiten te brengen.

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer wil opheldering van de regering over het vermeende privilege voor koning Willem-Alexander en zijn voorgangers. Rutte liet vrijdag weten dat hij nog bezig is om het uit te zoeken. Van een jaarlijkse teruggave van betaalde vermogensbelasting is volgens Rutte sowieso geen sprake.

RTL Nieuws kreeg inzage in documenten in het Nationaal Archief en stelt dat koningin Juliana een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.