nederland

‘Krimgoud moet naar Oekraïne’

Door ANP - 05 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De honderden kunstobjecten van de Krim zijn illegaal in Nederland en moeten terug naar Oekraïne, dat het land van herkomst en dus de rechtmatige eigenaar is. Zo luidde het betoog van de advocaten van de staat Oekraïne woensdag voor de rechtbank in Amsterdam. Die buigt zich over de vraag wie de eigenaar is van de kunstvoorwerpen uit de Krim, die begin 2014 tentoongesteld waren in het Allard Pierson Museum (APM).

Tijdens de expositie werd de Krim geannexeerd door Rusland, waardoor de vraag ontstond aan wie de objecten moeten worden terug- of afgegeven: aan de vier uitlenende musea op de Krim of aan de staat Oekraïne.

De musea vinden dat de werken naar de Krim terug moeten. Daar zijn ze gevonden en geconserveerd, zelfs voordat Oekraïne als staat bestond, betoogden hun advocaten.