nederland

Medisch onderzoek bij kinderen verruimd

Door ANP - 25 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Na jaren van debat worden de mogelijkheden om medisch wetenschappelijk onderzoek te doen met kinderen en meerderjarige wilsonbekwamen verruimd. De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met een voorstel hiertoe van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Er zijn strenge voorwaarden aan verbonden. De belasting van het onderzoek moet voor de proefpersonen beperkt blijven en moet in relatie staan met de behandeling die ze ondergaan. Het gaat niet om grote ingrepen, maar bijvoorbeeld om de afname van een extra buisje bloed of een scan tijdens een gangbare behandeling.

Op dit moment is het zo dat kinderen en meerderjarige wilsonbekwamen niet aan wetenschappelijk onderzoek mogen meedoen als dat hen niet direct ten goede komt. Een kind mag straks vanaf 16 jaar zelf beslissen om mee te doen aan zo’n onderzoek. Bij jongere kinderen en meerderjarige wilsonbekwamen moeten ouders of naaste familie eerst toestemming geven.