nederland

Nabestaanden herdenken Bijlmerramp

Door ANP - 04 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – Nabestaanden, overlevenden en belangstellenden hebben dinsdagavond in Amsterdam-Zuidoost de Bijlmerramp herdacht. Het is precies 24 jaar geleden dat een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, middenin de Bijlmer. Hierbij kwamen 43 mensen om het leven.

De herdenking had zoals ieder jaar plaats bij het Groeiend Monument, op de plek van de ramp. Hier staat ook ‘de boom die alles zag’, de boom die de crash en de brand heeft overleefd. Tijdens de bijeenkomst waren er toespraken, muziek en een minuut stilte. Daarna legden de aanwezigen kransen en bloemen neer.

Het vrachtvliegtuig van El Al, een Boeing 747, boorde zich op 4 oktober 1992 in de twee flatgebouwen. Het toestel sloeg een gat in de gevels van de flats, die gedeeltelijk moesten worden gesloopt.

Tijdens de herdenking vlogen er geen vliegtuigen over de wijk.