nederland

‘Nederlanders in heropvoedingskamp IS’ers’

Door ANP - 12 oktober 2016

IDLIB (ANP) – Rebellen in Syrië hebben een kamp opgezet om overlopers en krijgsgevangenen van terreurbeweging Islamitische Staat te rehabiliteren. In het kamp zitten onder meer Nederlanders, meldt de BBC woensdag. Ook de families van voormalige IS-leden worden in het kamp opgevangen.

De BBC sprak met de commandant van Jaysh al-Tahrir, de rebellengroep die de baas is over het kamp. Volgens Mohammad al-Ghabi zitten er zo’n driehonderd gewezen IS-leden in het kamp, gelegen in het noorden van de provincie Idlib. ,,We proberen ze te rehabiliteren en hun gemoedstoestand te veranderen.” Mensen die naar hun thuisland willen, worden door de rebellen in contact gebracht met hun ambassade, zei al-Ghabi.

Een team van de BBC was niet in staat het kamp te bezoeken, maar ontving wel informatie en beelden uit het kamp. Een van de strijders, die zich de naam Abu Sumail al-Hollandi heeft aangemeten, zou twee jaar geleden uit Nederland naar Syrië zijn gereisd, via België en uiteindelijk Turkije. In een opname noemt hij de wijze waarop strijders uit het buitenland worden behandeld ontluisterend.

,,Ik denk niet dat ISIS de ware religie is. Ze doden mensen alsof het niks is. Het leven daar bevalt me niet”, zei Sumail, die in de opname praat met een sjaal voor zijn gezicht. ,,Ze zijn slecht voor de mensen. Ze laten niemand weggaan. Mensen die het proberen, worden gepakt en opgesloten. En dan zeggen ze ‘als je het nog een keer probeert, vermoorden we je’.”

Sumail zegt te beseffen dat als hij teruggaat naar Nederland, hij in de problemen zal komen. ,,Ik zal de prijs betalen. Ik hoop dat ik snel weg kan en een normaal leven kan leiden.”

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten ,,bekend” te zijn met berichten dat er ook Nederlandse Syriëgangers in handen zijn van tegenstanders van het kalifaat. ,,Een jihadstrijder die terugkeert in Nederland, wordt direct in hechtenis genomen en strafrechtelijk vervolgd.”