nederland

Nederlandse primeur voor Boijmans

Door ANP - 12 oktober 2016

ROTTERDAM/LUCCA (ANP) – Voor het eerst zijn er schilderijen van Fra Bartolommeo in ons land te zien, de Italiaanse monnik uit Florence die tot de belangrijkste kunstenaars van de Hoogrenaissance hoort. Dat zegt museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, dat elf schilderijen van de meester (1473-1517) vanaf dit weekeinde tijdelijk samenvoegt met 140 voorbereidende studies die hij maakte.

Boijmans bezit volgens eigen zeggen de meeste tekeningen van Fra Bartolommeo. De bruiklenen komen uit onder meer de Uffizi in Florence, het Art Institute of Chicago en het Louvre in Parijs. Drie kolossale werken uit het Museo Nazionale di Villa Guinigi in het Italiaanse Lucca verlieten speciaal voor deze expositie zelfs voor het eerst hun vaderland. Daarvan ziet Boijmans ‘Madonna della Misericordia’ als sterattractie van zijn tentoonstelling.

Boijmans was er al langer op gebrand de tekeningen met de schilderijen te combineren: ,,Fra Bartolommeo werkte zijn ideeën in detail uit in getekende studies die vaak vele correcties en variaties tonen en daarmee de dynamiek van het scheppingsproces illustreren. Het uiteindelijke werk werd vervolgens meestal direct en zonder aarzeling op de muur, paneel of doek geschilderd”, schrijft directeur Sjarel Ex in de catalogus. ,,Komt in de tekeningen het artistieke denken van het zich ontwikkelende genie tot uitdrukking, in het schilderwerk overheerst juist de rustige, monumentale, classicistisch aandoende stijl, typerend voor het begin van de zestiende eeuw in Italië”.

Bijbelse taferelen

Fra Bartolommeo beeldde vooral Bijbelse taferelen uit, als monnik in het klooster van San Marco in Florence. De expositie wordt vrijdagavond geopend, in aanwezigheid van onder anderen kardinaal Wim Eijk.

‘Fra Bartolommeo, de goddelijke renaissance’ duurt tot 15 januari.