nederland

‘Nieuwkomer verplicht in leer-werktraject’

Door ANP - 05 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Nieuwkomers in Nederland moeten verplicht en meteen na het verkrijgen van hun verblijfsvergunning een twee jaar durend leer-werktraject ingaan. Dat heeft Gert-Jan Segers van de ChristenUnie woensdag bepleit in het televisieprogramma Pauw.

Het moet ervoor zorgen dat ze beter mee kunnen doen in de samenleving. In het plan krijgen nieuwkomers niet onmiddellijk een uitkering, maar wel onderdak, zorg, onderwijs en wat leefgeld. Ze leren de Nederlandse taal en doen vrijwilligerswerk.

,,Als je statushouders vanaf de eerste dag een huis, uitkering en toeslagen geeft, is het moeilijk om ze aan te laten sluiten op de samenleving en ontstaat er een isolement”, aldus de Tweede Kamer-fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Het plan is onderdeel van het verkiezingsprogramma van Segers’ partij.